Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Αθάνατα macarons.


Δεν ξέρω πως να ξεκινήσω και δεν ξέρω καν γιατί θέλησα να αρχίσω να γράφω για κάποιο φαγητό. Φαντάζομαι πως το κάνω γιατί θέλω όλος ο κόσμος να μάθει αυτό το υπέροχο χρωματιστό γαλλικό γλυκό. Όσοι το ξέρουν ήδη ή που θα το λατρεύουν ή που θα το σιχαίνονται. Να σου πω την αλήθεια, δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να το σιχαθεί. Αρχικά μόνο και μόνο από την όψη του σου έρχεται να το φας. Στην συνέχεια, αν το γευτείς κιόλας δεν θες να σταματήσεις να το τρως (έχω ξαναναφέρει το θεματάκι της οικογένειάς μου με το καλό φαγητό. Ιεροτελεστία).
Το macaron, εφευρέθηκε το 1533 από τους Ιταλούς σεφ της Κατερίνας ντε Μέντιτσι(οίκος των Μεδίκων) όταν παντρεύτηκε με τον Χένρι ΙΙ της Γαλλίας. Παρ' όλα αυτά έγιναν γνωστά το 1792, όταν δύο καλόγριες έψαχναν άσυλο κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης. Αυτές οι Καρμελίτες καλόγριες, πλήρωναν για τη στέγη τους φτιάχνοντας macarons και έτσι έγιναν γνωστές ως "Οι αδελφές Μακαρόν". Βέβαια τότε δεν υπήρχαν πολλές γεύσεις και χρώματα.
Αργότερα, το 1830 (περίπου) άρχισαν να σερβίρονται δύο δύο με λίγη μαρμελάδα ή βούτυρο. Το γνωστό σε εμάς macaron με τις δύο στρώσεις μαρέγκας και την μαρμελάδα ενδιάμεσα, δεν λεγόταν πάντα έτσι. Λεγόταν "Gerbet" ή "Paris Macaron". Είναι λίγο δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιος το ανακάλυψε πρώτος (όπως εμείς το ξέρουμε) καθώς ο Γάλλος ζαχαροπλάστης Pierre Desfontaines του Ladurée παίρνει τις περισσότερες φορές τα "ένσημα". Παρ' όλα αυτά, ένας άλλος Γάλλος ζαχαροπλάστης, ο Claude Gerbet, ισχυρίζεται ότι το εφηύρε. Το μόνο που ξέρουμε εμείς οι λάτρες των macarons είναι πως το Laduree φημίζεται για αυτά, εδώ και χρόνια τώρα.
Γιατί όμως αυτή η περίφημη συνταγή να είναι τόσο δύσκολη που την πετυχαίνουν μερικά μετρημένα στα δάχτυλα ζαχαροπλαστεία σε όλο τον κόσμο; Αφού τα υλικά είναι σχετικά απλά. Το μακαρόν αποτελείται από γλυκιά μαρέγκα με σκόνη αμυγδάλου και χρώμα για φαγητό (ξέρεις αυτό που βάζουμε και πάνω στα cupcakes για να δείχνουν όμορφα). Μέσα μπορεί να έχουν μαρμελάδα ή και κρέμα βουτύρου σε ότι γεύση μπορείς να φανταστείς. Και οι γεύσεις είναι μία και μία. (Τα λιγουρεύτηκα τώρα). 


Δυστυχώς, τα macarons δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Τουλάχιστον όχι τα σωστά, τα ωραία. Μετά από προσπάθειες του Fresh, του Βενέτη και του Menoo, τα πιο κοντινά σε αυτό που ξέρουμε εμείς οι πολυταξιδεμένοι, είναι του menoo. Παρ' όλα αυτά δεν συγκρίνονται με τα macarons του Laduree. Μπορείτε ελεύθερα να ρωτήσετε όλους τους γνώστες του καλού φαγητού.
Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει κάντε το και θα με θυμηθείτε. Αν πάλι τα έχετε δοκιμάσει και δεν σας αρέσουν να το κοιτάξετε μήπως ας πούμε το αγαπημένο σας φαγητό το έχετε φάει στα Goody's. Τώρα αν είστε από αυτούς που τα λατρεύτε και τα ζητάτε σε κάθε σας ταξίδι (καλή ώρα) συγχαρητήρια, δεν κερδίσατε κάτι απλώς ξέρετε να τρώτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου