Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Νομίζω κοιτάς λάθος

Πολλές φορές προχωράμε κοιτώντας πίσω. Κοιτώντας τα λάθη μας, τις επιτυχίες μας. Και δεν μας νοιάζει πως ίσως σκοντάψουμε κάπου επειδή δεν βλέπουμε, γιατί εμείς στο παρελθόν πετύχαμε σε κάτι, αποτύχαμε σε κάτι άλλο. Δεν μας νοιάζει να αποτύχουμε σε κάτι ακόμα γιατί κοιτάμε να μην αποτύχουμε στο ίδιο. Όμως γιατί να ζεις με τα μάτια στο πίσω μέρος ενώ στην ουσία είναι για να κοιτάς μπροστά;

Αγάπες παλιές, αγάπες νέες. Ζούμε έναν έρωτα πριν καν ξεκινήσει και αφού τελειώνει. Ξεχνάμε όμως να τον ζήσουμε όταν συμβαίνει γιατί εκείνη την ώρα είμαστε απασχολημένοι με τα συμβάντα που έχουν ήδη γίνει στη ζωή μας. Όχι απλώς παίρνουμε τον χρόνο μας ώστε να δεχτούμε κάποια πράγματα, αλλά το παρατείνουνε κιόλας. Και όταν τελειώνει ο έρωτας από αδιαφορία του παρόντος, εμείς κοιτάμε πάλι πίσω. Λες και μας έχουν πει πως όσο πιο πολύ ασχολούμαστε με το παρελθόν μας, τόσες πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να το αλλάξουμε. Μάντεψε όμως τι, δεν αλλάζει. Μπορεί να σου δοθεί μια κάποια δεύτερη ευκαιρία αλλά δεν αλλάζει.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιτάς πίσω είναι για να δεις πως έφτασες ως εδω που είσαι. Λάθη θα κάνεις πάρα πολλά στη ζωή σου και κανένα δεν θα είναι αμετάκλητο. Θα ερωτευτείς πολλές φορές αλλά καμία δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Θα τσακιστείς αλλά πάντα θα ξανασηκώνεσαι. Με το να κοιτάς και να επιμένεις πάνω σε πράγματα που έχουν ήδη συμβεί, το μόνο που καταφέρνεις είναι να παραμελείς το παρόν σου. Αυτό το παρόν που θα έπρεπε να ζεις γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν θα έχεις μέλλον. Δεν λένε τυχαία να ζεις την κάθε σου μέρα σαν να είναι η τελευταία.

Δεν υπάρχει λόγος να υπεραναλύεις τις επιλογές σου και τις πράξεις σου. Για να στο θέσω αλλιώς, υπάρχουν άπειροι λόγοι για να ασχοληθείς με το αύριο. Ή ακόμη καλύτερα, με το σήμερα. Άνθρωποι έρχονται, άνθρωποι φεύγουν. Όλα αυτά είναι μέσα στον κύκλο της ζωής. Αν όλοι μας προσπαθούσαμε να κρατάμε στο κεφάλι μας ζωντανές τις καταστάσεις του πριν, δεν θα υπήρχε χώρος για τις καταστάσεις του τώρα.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως η ζωή θα κάνει τον κύκλο της είτε εσύ θέλεις είτε όχι. Θα προχωράει μπροστά γιατί μόνο αυτήν την κατεύθυνση γνωρίζει. Και εσένα σου δίνεται η ευκαιρία να διαλέξεις κατεύθυνση με την ελπίδα ότι θα πάρεις την πιο σοφή απόφαση. Το να κοιτάξεις το παρόν σου, το μέλλον σου. Τι και αν μερικές φορές θολώσεις από το παρελθόν σου και δεν μπορείς να κουνηθείς; Τι και αν τα προηγούμενα κεφάλαια μοιάζουν πολύ καλύτερα από τα επόμενα; Στάσου λιγάκι και πάρε τα πράγματα από την αρχή. Η βάση σου θα είναι το παρελθόν σου, η αρχή το παρόν σου και οι ιδέες σου το μέλλον. Άρχισε να γράφεις γιατί το backspace χάλασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου