Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Forgive OR Forget

   Οι άνθρωποι τσακώνονται, βρίζονται και τα ξαναβρίσκουν. Ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες. Πολύ συχνά όμως, όταν σπάσει το γυαλί δεν ξανακολλάει. Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Φιλίες χρόνων μπορεί να διαλυθούν λόγω μιας παρεξήγησης. Μπορεί να προσποιηθούμε λίγο όλοι μας ότι είναι το ίδιο, αλλά μεταξύ μας, ποτέ δεν είναι.
    Εσύ ζούσες τον έρωτα. Μπάμ, το κέρατο. Ήρθε και ο χωρισμός (φαντάζομαι) λίγο αργότερα και τέλος. Τον ξανασυναντάς όμως και ο έρωτας έχει τον τρόπο του. Πάντα μπαίνει ανάμεσα στα πιο αταίριαστα ζευγάρια και σε λάθος στιγμή. Μπορεί όμως εσύ να μην έχεις ξεχάσει όλα τα πάνδεινα που πέρασες και μπορεί μέσα σου να τον έχεις συγχωρέσει και να θες να είστε πάλι ζευγάρι. Όπως παλιά. Από την άλλη, μπορεί εσύ να έχεις ξεχαστεί, γιατί ντάξει άνθρωποι είμαστε, ξεχνάμε. Παρ' όλα αυτά όταν τον θυμηθείς να μην τον έχεις συγχωρέσει πλήρως. Θες όμως να ξαναπροσπαθήσεις γιατί νιώθεις ότι η σχέση σας δεν έχει κάνει ακόμη τον κύκλο της. Με μπηχτές και υπονοούμενα καμία σχέση δεν ξαναχτίστηκε. Όμως σε ρωτώ, γίνεται και να τον συγχωρέσεις και να το ξεχάσεις;
    Έχεις μια φιλία δέκα χρόνων. Μπάμ, ένας τσακωμός. Μια παρεξήγηση τόσο ανούσια και για τόσο μικρά πράγματα. Κάποιος από τους δύο όμως λέει πράγματα πολύ βαριά. Πράγματα που δεν είχε ξαναναφέρει ποτέ, που δεν ήξερες ότι τα έχεις κάνει καν. Μέσα από τέτοια ξεσπάσματα καταλαβαίνεις τον άλλον. Και όσο και αν προσπαθήσεις μετά, όσο και αν τον αγαπάς, δεν θα είναι το ίδιο. Γιατί πολύ απλά όσο και να τον συγχωρέσεις για όλα αυτά που είπε, θα θυμάσαι πάντα πως ένιωσες εκείνη την στιγμή. Θα νιώθεις πάντα περίεργα μπροστά του. Σκέφτεσαι αν αξίζεις και προσπαθείς. Προσπαθείς να σώσεις όλα εκείνα που δεν σώζονται. Δεν είναι η κακία ή η ζήλια του άλλου. Δεν είναι ο λόγος του τσακωμού, ούτε το ότι δεν ήταν εκεί στα δύσκολα. Είναι όλα αυτά που νιώθεις και όλα αυτά που σκέφτεσαι. Γιατί όσο κρίμα και αν είναι οι φιλίες να διαλύονται στο λεπτό, το λεπτό είναι τόσο φαινομενικό. Μέσα σε ένα λεπτό φωνών και κλάματων, κρύβονται χρόνια μικροπροβλημάτων και κάποιος που δεν τα εξωτερικεύει. Και σε αυτήν την περίπτωση όσο και αν συγχωρέσεις, δεν θα ξεχάσεις ποτέ.
    Η αγάπη και στις δύο περιπτώσεις είναι μεγάλη και διαφορετική. Προβλήματα και τσακωμοί που δημιουργούνται είτε σε μια στιγμή, είτε σε χρόνια ολόκληρα. Χωρίς να είναι επιλογή σου, μπαίνεις σε μια διαδικασία να διαλέξεις. Εύχεσαι να ήταν όλα όπως πριν γιατί εσύ δεν φταις σε κάτι. Είσαι ο παθητικός χαρακτήρας του έργου. Και όμως, η αγάπη για τον άλλον δεν φτάνει να σβήσει τις αναμνήσεις σας. Και ξανά, συγχωρείς αλλά δεν ξεχνάς, ή ξεχνάς χωρίς να συγχωρείς. Διαγράφεις κάποιον ή διαλέγεις να έχει κάποιον μικρότερο ρόλο στην ταινία της ζωής σου. Όπως και να έχει, "you can't undo something that is already done."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου